churpchurp saya :)

churpchurp saya :)

Followers

::Jejakkan Diri::

Monday, February 28, 2011

hari ke tiga puloh tujuh

as salam . =)

haihaihai !! schedule hari ini ade lah seperti berikut

09.00 am - masok keje .
09.30 am - tengok nasrul backup untuk netbook fairus
09.45 am - tengok abang mie buat sistem restore pada netbook fairus sebab customer nak mengekal kan window ori nya
10.27 am - tengok abang mie test print printer model ml-2251n samsung laser printer
11.30 am - cari cara nak setup ip address untuk pprinter
12.57 pm - repair window untuk cpu en fakar tapi cd ta bule baca . letak tepi dulu .
sambung fomat cpu fast print pulak sebab die nak hari ini jugak .
13.15 pm - rehat
14.14 pm - dah tukar dvd rom . sambung semula repair cpu en fakar .
15.30 pm - scan cpu fast print n stop kejap . sebab abang mie nak install corel draw . bule install tapi yang trial punye . seban boh serial number pun tamau jugak .
17.15 pm - backup data untuk cpu en fakar sebelom di fomat semula .
06.15 pm - balik

thats all for today . thank you . (speaking you . haa)




santapan hati . santapan jiwa . santapan saya .

Sunday, February 27, 2011

hari ketiga puloh enam

as salam . =)

helohelo !! choki ta cakap banyak da . hanya membentang kan schedule untuk hari nie jep (cewah)

09.00 am - masok keja .
09.30 am - buka baki cpu yang belom di buka
- boh power supply n motherboard dalam plastik beserta serial number casing sekali agar tidak terkeliru untuk diberikan kepada en ruslan . engineer acer . untuk di ganti yang baru .
12.30 pm - tengok abang mie pasang external tank ink dan tukar cartridge baru pada printer canon pixma mp145 hitam dan colour (cartridge rosak) milik en abdul fakar
14.15 pm - rehat
16.50 pm - tengok nasrul scan netbook customer guna bid defender(amik masa lama untuk scan sebab data yang banyak)
17.15 pm - tengok abang mie pasang 1 cpu lengkap guna barang klinik gigi yang tak di guna kan - dah siap bule on . tapi lambat . ta sempat na boh window .
18.00 pm - balik .

itulah schedule choki pada hari ini .

nak baca bule tamau sudah . hak milik setiap insan .

salam sayang . =)




santapan hati . santapan jiwa . santapan saya .

Saturday, February 26, 2011

hari ke tiga puloh lima

as salam . =)

haihai !! selamat malam semua . semalam choki tadapat na hapdet schedule choki oleh karena choki tido keletihan dan selepas itu keluar dengan mama pegi beli barang . sampai lah ke malam . dan jalan lagi pegi uptown pulak kan . balik tu leteh dan terus tdoe . harap maap lah ye .

nie schedule choki untuk hari jumaat

09.00 am - masok keje
10.25 am - buka cpu dan asing kan power supply dan motherboard mengikut casing punya serial number sebab pihak acer akan datang dan amik part mane yang rosak.
hari tu bukak 7 cpu aje . ade lagi 15 cpu kene bukak . nak bukak satu2 pun amik mase .
12.00 pm - selepas tu rehat lah selepas penat merongkah cpu , tengok abang mie kodekkodek kat youtube pasai cara na amik gambar yang elok.
12.30 pm - balik

tu jep lah schedule hari jumaat . sikit jep kan . separoh hari lah katakan .

salam sayang . =)




santapan hati . santapan jiwa . santapan saya .

Thursday, February 24, 2011

Blogwalking Lebih Mudah Dengan...



as salam . =)

helohelo semua !! tadi choki pegi lah melawat satu blog nie . die ajak choki join segmen die . choki dengan senang hati nye menjoin segmen die . kalo korang berminat na join sila kan . ke belog die ye . heheh . klik banner tu pun tape . terus pegi ke belog yiedpozi .

ape yang pelu korang buat adelah 

  1. Buat satu post yang bertajuk 'Blogwalking Lebih Mudah Dengan...' DONE !
  2. Pasang widget blogwalking di blog korang. Masuk sini dan klik button "Add To Your Blog/Install" untuk pasang widget ni . DONE !
  3. Submit permalink post di ruangan komen entri yiedpozi nie . DONE !
dah siap . tadaaaa . mudah aje kan  . hhehehe 
salam sayang . =)




santapan hati . santapan jiwa . santapan saya .

hari ke tiga puloh empat

as salam . =)

haihaihai !! schedule choki untuk hari ini ade lah . seperti berikot . hahaha

09.11 am - masok kije (terlewat sikit ya en bos)
09.40 am - tengok abang mie boh window dalam cpu klinik gigi . pastu install driver guna cd driver intel . boh lah basic software seperti selalu . dan belajar
11.30 am - kemas office semasa ketiadaan mereka . kmas sikit2 ja . bia nampak elok sikit . hehe
12.04 pm - bincang dengan kak azizah . tentang projek ape yang nak dibuat . tapi kak pun tawtaw nak buat ape , makanya soh bincang dengan abang mie pulak .
13.00 pm - rehat
14.15 pm - fomat local E dan scan virus pada cpu baru yang bakal di jual . die tade dvd player . sebab boh kat klinik gigi punye cpu
15.20 pm - tulis job sheet untuk spek cpu baru yang bakal di jual .
15.30 pm - tengok najmi nasrul dan abang mie check suma cpu pasific n orient insurance . 22 cpu semuanye . mengalami kerosakan yang sama . rosak pada motherboard dan power supply .
17.15 pm - tengok abang mie process cameranye . untuk buat gambar background menjadi blur dan cantek .
18.00 pm - balik dalam keadaan hujan

itu ade lah schedule choki untuk hari ini . bace bule tamau bace pun bule tiada halangan kerana hak milik setiap insan .

salam sayang . =)




santapan hati . santapan jiwa . santapan saya .

Wednesday, February 23, 2011

hari ke tiga puloh tiga

as salam . =)

haihai !! hari nie ade lah tentang schedule choki untuk hari nie . tamau cakap banyak dah .

09.00 am - masok keje
09.30 am - test cpu dengan nasrul . cpu azlina . tina . bestde dot . rose . aini . ain . raymond . man . dari pacific & orient insurance . test pun terus ta menyala .
12.40 pm - buke casing tengok yang mane na kene tuka sebab button on ta bule jalan .
13.10 pm - tengok nasrul pasang motherboard sementara tunggu . casing baru sampai untuk klinik gigi pinjam . tulis job sheet utk cpu klinik gigi . tengok spek die apa .
-motherboard - intel desktop board inside DG41WV Essential Series
-processor - intel pentium inside E5500 LGA775 , 2.80 GHz , 2MB cache , 65w
-ram - kingston ddr111 long dimm 1333Mhz , 2 gb
hard disk - seagate barracuda 7200.12 500 gb
13.45 pm - tengok nasrul install driver yang tade guna driver cd intel . pastu install basic software
14.52 pm - tulis semulah jobsheet . tambah samsung trudirect dvd recorder
14.59 pm - jawab panggilan telefon dari jufri untuk kak azizah
15.40 pm - sambung keja najmiboh cdrom dan hard disk . pastu sambung button reset . button on . LED power . HDD LED . tapi last dapat taw . cpu nie bukan untuk klinik gigi . klinik gigi akan bagi casing die sendiri untuk boh barang baru .
17.00 pm - boh semua benda baru dalam casing klinik gigi . power supply . processor . motherboard . hard disk . dvd recorder . ram . buat dengan nasrul dan najmi .
18.00 pm - balik

tu jep yang choki buat hari nie . na baca bule . tamau pun tapa . hak milik setiap insan .

salam sayang . =)




santapan hati . santapan jiwa . santapan saya .

Tuesday, February 22, 2011

hari ke tiga puloh dua

as salam . =)

haihai !! harinie . choki tade buat banyak keje pun . agak relax jugak lah hari nie

schedule hari nie .

09.00 am - masok keje .
09.30 am - cari basic software untuk cpu mamu . adobe flash . adobe reader . GOM . media player clasic . google chrome . winrar
12.00 pm - test mouse bule guna ke tak . simpan cpu mamu dalam kotak .
13.30 pm - kemas office . sapusapu . susunsusun gitu jep lah . hehe (konon rajen lah ye)
15.35 pm - test 3 cpu dari pacific n orient insurance(pnoi) . tapi satu pun ta kua display .
16.20 pm - tengok abang mie repair cpu pnoi tengok apa yang rosak . cpu dot sp display ta kua . chipset rosak . kene tuka motherboard
16.45 pm - cek pc rajes sp . bule on . ta kua display jugak . pastu da tabule na off da . mother board rosak jugak .
17.30 pm - cek cpu latifah pulak . display ta kua pastu buang sume component dalam cpu . power supply . hard disk . cd rom . motherboard . sampai tinggai casing je . cuci semua habok yang ade . yang nie pun motherboard rosak . sebab air masok kata abang mie . . (penat cuci . hahaha)
18.00 pm - balik (tapi ta balik lagi . tunggu parent mai amik dekat pukoi tujuh baru balik)

tu jep lah schedule choki ye . hehe . na bace bole je . tanak bace pun tape . hak milik stiap insan . . hhehe

salam sayang . =)




santapan hati . santapan jiwa . santapan saya .

Monday, February 21, 2011

hari ke tigapuloh satu

as salam . =)

haihai !! schedule baru untuk choki . tamau cakap banyak dah . hahaha

09.00 am - masok kije ma .
09.40 am - scan virus latop customer (masriyah) dan test
tengok abang mie scan hard disk en siraj dekat pc abang fakis guna bid defender rescue (terlalu banyak virus yang berkuasa)
11.07 am - tengok dan belajar dengan abang mie fomat sekali lagi pc en siraj (virus yang terlalu)
habes punah external abang mie dan pendrive najmi (karena virus yang sangat hebat itu . haha )
11.09 am - scan pc abang fakis mana taw virus berkuasa tu merebak
12.50 pm - menjawab panggilan telefon dari en khairul from prodential soh pegi amik printer . sebab ta bule on atau ta bule print (fest time menjawab panggilan telefon . nebes gitu)
13.20 pm - tukar casing untuk cpu mamu (nama die tataw) bawak kua sume barang dalam cpu tu . hard disk . cd-rom
simpan balik casing yang dah di guna tadi dalam kotak semula
13.50 pm - tengok dan belajar dari nasrul boh window xp home edition ori dalam cpu mamu
13.54 pm - menjawab panggilan telefon dari cikgu shamsinar nak anta latop ade prob katenye . ta bule nak on .
15.51 pm - layan customer kejap na amik latop baru repair . dan mintak tambah yahoo messanger (masriyah)
16.02 pm - angkat 13 cpu problem yang di bawak balik oleh abang mie dan najmi dari orient pasific kot kalo ta silap
17.00 pm - tengok abang mie donlod software untuk upgrade window xp home edition kepada sp 2 . sebab ta bule na boh microsoft office
18.20 pm - balik

footnote . sok kene datang awai . sebab choki yang pegang kunci kedai . kalo lambat memang lah kan . hehehe

tu lah schedule choki untuk hari ini . na baca bule tamau pun tapa . tiada paksaan . hak milik setiap insan .

salam sayang . =)




santapan hati . santapan jiwa . santapan saya .

Sunday, February 20, 2011

Saya nak join bloglist Nelly The Strange


as salam . =)

haihai !! hari nie terajen pulak ye choki nie . tangan yang menekan kibod menaip katakata . choki mahu join bloglist nelly . hahha . bule kan nelly the strange teruja nie mau join bloglist . heee . 

kategori choki : cool jep . tanak panaspanas . mau sejuksejuk saja . hee . fuhh

syaratsyaratnya adelah

  1. Copy BANNER yang Nelly dah sediakan dan linkkan ke entry ini. DONE ! 
  2. Paste kan kat entry, dan buatlah entry ringkas bertajuk : 
  3. "Saya nak join bloglist Nelly The Strange" DONE ! 
  4. Yang belum FOLLOW, sila follow ye . . DONE !  
  5. Korang pilih nak masuk kategori mana : Otai , Sempoi , Cool DONE !
  6. Tinggalkan link anda kat ruangan komen entry ini.DONE !  
  7. Tarikh tutup: 29 MARCH 2011
  8. Tag dekat 3 orang ok . .







santapan hati . santapan jiwa . santapan saya .

faceblog .

as salam . =)

helohelo !! FACEBLOG . ape kah itu . choki pun baru taw je . tengoktengok sudah ramai yang join . choki pun teringin jugak lah kan . pink color gitu . hahah.





SELAMAT DATANG DIUCAPKAN KEPADA SEMUA YANG SUDI HADIR KE THE FACEBLOG. TUJUAN FACEBLOG DIWUJUD IALAH ATAS DASAR UNTUK MENGUMPUL DAN MEMBINA SATU KOMUNITI BLOGGER KHUSUSNYA DI SELURUH MALAYSIA DAN DUNIA AMNYA. MARILAH KITA BERSATU DAN BERKERJASAMA DALAM MEMBANTU RAKAN-RAKAN BLOGGER KITA DI SELURUH MALAYSIA. SEPERTI FACEBOOK, KAMI JUGA MEMPUNYAI TUJUAN YANG SAMA IAITU MENJALINKAN HUBUNGAN YANG LEBIH ERAT ANTARA PARA BLOGGER DI SELURUH MALAYSIA SELARAS DENGAN TEMA YANG KAMI GUNAKAN IAITU SEAKAN-AKAN TEMA FACEBOOK. SERTAILAH KAMI DAN BERSAMA KITA MEMERIAHKAN DUNIA BLOG MALAYSIA.
TERIMA KASIH
 
 :: mai pakat ramai ramai join na  ::





santapan hati . santapan jiwa . santapan saya .

hari ke tigapuloh

as salam . =)

haihai !! hari nie choki tade buat banyak bende sangat . schedule harinie ade lah seperti berikut

09.00 am - masok keje
09.30 am - repair window guna window xp 9 in 1 tapi ta bule sebab naek error ja . pakai bape cd pun tetap sama . myb efek blackout hari jumaat hari tu . jadi try tuka cd-rom . bule gune jugak .
11.30 am - test buka pc en mustafa tengok ape problem die . bile on display ta kua .
14.00 pm - p rehat . kuar 4(abang mie . najmi . nasrul . choki) orang pegi makan dekat mne ntah bule tahan lah tempat die .
15.15 pm - tengok dan belajar abang mie repair printer taj mahal dok kua e2 dan bila print kertas tersekatsekat . service kan die . bia elok semula
repair pc en mustafa yang ta kua display . bila menmen dengan ram baru kua display . pun service jugak .
15.30 pm - sambung keja abang mie fomat pc en siraj yang penoh dengan virus . sape je masok pendrive kat die kompom banyak virus punye .
17.00 pm - tengok dan belajar abang mie dan nasrul fomat latop en asyraf dan puan masriyah . guna window 7 .
18.00 pm - balik .

hari nie besday abang mie . wish to him happy besday . semoga panjang umo n murah rezeki . aminnn .




santapan hati . santapan jiwa . santapan saya .

Saturday, February 19, 2011

mayo wedges . apekah itu

as salam . =)

helohelo semua !! bercakap tentang mayo wedges . ape kah itu mayo wedges . harinie choki buat benda baru . bagi choki lah . hee . tadi choki buat wedges sendiri . festime tu . walo pun rupanye kurang menarik tapi rasanya bule tahan sedap . hee

resepi hasil perturunan ayah kepada choki . sangat mudah untuk membuatnye . bak orang puteh kata simple and easy . pelah yang choki bantai nie . heee

na tunjuk dalam gambar tak amik gambar pun . bese lah excited buat . tade lah gambarnye . hee

tu jep lah yang na ceta pun . tade ape sangat lah kan .

na baca silakan . tanak baca pun tapa . hak milik setiap insan .

salam sayang . =)




santapan hati . santapan jiwa . santapan saya .

hari ke dua puluh sembilan

as salam . =)

haihai semua !! semalam choki ta sempat buat schedule . jadi hari ini choki buat lah ye . hahah

schedule untuk semalam

09.00 am - masok kije lah
09.41 am - test monitor philip untuk smk dato bijaya setia bule digunakan atau tidak .
10.10 am - tengok dan belajar abang mie repair pc untuk customer siraj guna hiren boot . ade vieus katenye .
11.00 am - tengok abang mie repair window guna 9 in 1 untuk pc siraj
11.10 am - simpan cpu smkdbs dalam kotak semula
12.00 pm - tetibe je karen tade lah pulak . tengah tolong abang mie sulh kan tempat die na boh ape ntah kat motherboard tu . heheh
12.15 pm - karen ade balik . haha . tapi ta bule buat ape dah lah . kedai dah tutup tinggai orang je ta kua lagi . dok sembang2 lah dalam tu kan . tunggu masa .
12.30 pm - balik . haha

tu je lah schedule untuk hari jumaat . ye lah keje setengah hari jep kan

na bace bule . tanak bace pun tape . hak milik setiap insan ye .

salam sayang . =)




santapan hati . santapan jiwa . santapan saya .

Thursday, February 17, 2011

follower saya yang ke 200 . terima kaseh .

 ini lah award nye yang serba biase je

 yang di bulat kan itu folower bertuah ye . (kecik jep tekan lah untuk tubesaran tapi sedikit kelabu lah)


as salam . =)

haihai !! harinie choki agak gumbira kerana folower choki sudah menjangkau 200 pada malam ini . ade jugak orang sudi menjadi folower pada belog choki yang biasabiasa jep .kalo na dibanding kan dengan belog beloger laen yang cantik lagi cumil

belog choki nie ape lah sangat ye . sape kah yang bertuah ye menjadi folower ke 200 itu . pemenangnye adelah MrS Ch0kiE macam anugerah bintang popular pulak kan . hahaha . terima kaseh lah ye . sudi menjadi folower ke 200 ye . sape yang na tengok die pegi lah ke belog die yang serba comel itu ye . hehe .

sila lah ambil award ini ye . award yang biasebiase je . choki ta creatif na buat bendebende cam nie . nie jelah yang choki mampu buat ye . amik lah. 



salam sayang . =)




santapan hati . santapan jiwa . santapan saya .

hari ke duapuloh lapan

as salam . =)

haihai !! hari nie choki tade buat ape sangat kat tempat keje . nie schedule choki hari nie

09.00 am - masok keje
10.20 am - tengok apa yang rosak kat cpu eon bank . tade buat ape pun cume menmen dengan ram je . myb problem die power supply or motherboard . kot .
11.40 am - buka hard disk pc kak azizah (sementara tunggu hard disk baru)
12.10 pm - tolong abang mie pegang ink untuk tukar cartridge yang rosak
12.30 pm - boh balik hard disk yang bukak tadi dalam pc kak azizah . hehe
12.50 pm - boh pulak hard disk baru dalam pc kak azizah . dan pindah kan data dalam hard disk kak azizah kepada hard disk baru . guna software ghost ape entah . hehe .
13.00 pm - rehat
14.30 pm - tolong abang mie tukar casing . sebab casing tu kemek . tukar casing baru . kene tukar lah isi semua .
15.20 pm - pasang casing yang kemek simpan balik dalam kotak .
16.15 pm - test pc untuk smk dato bijaya setia . bule guna ke tak .
18.00 pm - balik rumah

tu jep lah yang choki buat hari nie . ta banyak pun kan . heheh
simple je

salam sayang . =)




santapan hati . santapan jiwa . santapan saya .

Wednesday, February 16, 2011

hari ke duapulohtujuh

as salam . =)

haihai !! hari nie choki ta buat pape sangat pun . dok tengok oang je kan . ape lah choki nie . schedule choki untuk hari nie

09.00 am - masok kije
10.30 am - kua na pegi buat promosi di sekolahsekolah berdekatan . tapi patah balik sebab flyers ta print lagi .
11.06 am - pegi HDA antar cop dan name card
11.44 am - balik kedai office semula
13.00 pm - rehat
14.06 pm - tolong abang mie pasang sebuah cpu yang lengkap untuk kak fiza . barang dah beli cuma pasang kan aje . jadi assistant sementara abang mie . macam nurse dengan pakar bedah . mase buat pembedahan . hahah
16.15 pm - tolong kak fiza cari alamat dan number telefon stickermasters corporation sdn bhd .
16.48 pm - pegi nationwide antar barang yang nak di pos (orang panggil ape ntah belit lidah na nyebutnye)
17.37 pm - tengok najmi dan nasrul pasang motherboard untuk pc baru milik smk dato bijaya setia . barang yang len pasang esok . watchout . haaha
18.00 pm - balik

tu jep lah yang choki buat hari nie . ta banyak pun kan . hehe

salam sayang . =)




santapan hati . santapan jiwa . santapan saya .

SAYA PUNYAI 100 - 500 FOLLOWERS



as salam . =)

helohelo !! nie adelah first time choki masok segmen BEN ASHAARI . kali nie baru choki berkesempatan untuk join . meh ramairamai memeriahkan segmen ini ya . tarikh tutupnya malam nie ya . sempat  jugak join walo pun lambat kan . hehe . sangat mudah bukan . 

salam sayang . =)




santapan hati . santapan jiwa . santapan saya .

Monday, February 14, 2011

kesian dekat abang fakis

as salam . =)

haiphaip !! hari ini choki agak terkejut kerana masa dekat sik tadi ade berita tergempar di beritahu oleh najmi . beritanye adelah abang fakis selaku technicion dekat bain computer sdn bhd jatuh dari bumbung smk tunku ismail semasa merepair cctv . sangat kesian lah die seorang happy go lucky kat kedai . memang terkejut gila . dan ta senang duduk . die sekarang dok kat spital sultan abdul halim .

die patah pada pergelangan tangan . dan tangan die kene simen . esok rasenye kne xray lagi . kalo maseh terok kene boh besi lah dalam tangan . kalo ta terok tape simen kan aje .

kesian kat die . sedeh je choki mase pegi melawat die . tengok terbaring camtu . huhuhu

doakan lah kesembuhan abang fakis ya . huhuh

salam sayang . =(




santapan hati . santapan jiwa . santapan saya .

hari ke duapuloh enam

as salam . =)

helohelo !! ini schedule untik hari ini . hee

09.00 am - masok keje
09.30 am - p bekpes kat restoran cinta sayang .
09.54 am - gerak p smk teloi kanan
11.30 am - p smk batu lapan (ta jadi p smk teloi kanan sebab ta jumpa terus ja p sik)
12.00 pm - p sk batu lapan , sik
12.20 pm - p smk sik
12.40 pm - p p sk seri dusun , sik
14.00 pm - rehat (singgah umah kak fiza)
15.15 pm - p smk baling bagi sample id kad .
15.37 pm - sampai kedai semula
17.00 pm - tengok dan belajar abang mie repair printer abang kak azizah .
18.00 pm - tengok dan belajar nasrul dan najmi install printer pada latop en harun
18.15 pm - p hopital melawat abang fakis
19.40 pm - balik rumah .

tu lah schedule choki untuk hari ini . sangat penat .

salam sayang . =)




santapan hati . santapan jiwa . santapan saya .

hari ke duapulohlima .

as salam . =)

haihaihai !! hari nie baru choki post schedule semalam sebab semalam sangat penat dan leteh . hehe . ini schedule untuk hari nie

09.00 am - masok keja .
09.15 am - tengok abang mie repair latop kak fiza sebab bule on pastu plup restart
cmos kene tuka katenye
10.50 am - pasang pc kak naemah nak tengok ape problem dan tambah ram
ram baru pulak ta bule na guna . bila boh ja tabule on . ram yang ade 512 mb ade dua . na fomat pakai vista mmg lambat la . na boh ram 1 gb ta bule pulak mother board ta support pulak
12.40 pm - tengok dan belaja abang mie repair window pada latop kak fiza guna win xp 9 in 1
13.30 pm - sambung repair window padalatop kak fiza sampai siap .
14.40 pm - fax quotation dekat smk dato bujaya setia
14.58 pm - baru taw apa itu jumper .
15.30 pm - cuci habuk pada cpu mahfiz jaya
16.14 pm - test pasang cpu mahfiz jaya auto resart . kata abang fakis kapasitor kembong
18.00 pm - balik rumah

tu jep lah uang choki buat semalam . hehehe .

salam sayang . =)




santapan hati . santapan jiwa . santapan saya .

Sunday, February 13, 2011

CONTEST gambar muka sedih paling menarik .



as salam . =)

haihai !! tadi kan choki baru je di tag oleh seorang kawan choki name die aki untuk join satu contest yang di anjurkan oleh Ekinn Zhareef

Syarat Syaratnya adalah :


 nie lah muka sedeh choki .


nie jugak muka sedeh choki (macam ta menarik ja)
  1. Kena jadi follower owner blog : Ekinn Zhareef  *WAJIB . kalau tak follow susah lah nak update contest kan. DONE !
  2. Buat entry dengan tajuk "CONTEST gambar muka sedih paling menarik " & banner contest wajib ada . DONE !
  3. Letak banner contest kat sidebar korang . DONE !
  4. Link kan entry contest korang kat comment entry nie . DONE !
  5. Tag 3 orang aktif blogger . DONE




    santapan hati . santapan jiwa . santapan saya .

    Friday, February 11, 2011

    hari ke duapuloh empat

    as salam . =)

    haihai !! hari nie choki keje halfday saje . jadi tade banyak keje lah kot kan . hhe

    schedule hari nie

    09.00 am - masok kelija
    10.00 am - test print tengok ape rosak pada printer
    10.20 am - tengok abang mie dan nasrul repair printer smk dato bijaya setia serta belajar .
    - tukar cartridge berwarna , sebab cartridge lama rosak . wane tade juga keluar
    - test print semula setelah tukar cartridge
    11.20 am - ink hitam pada printer dah habes .
    - tambah ink hitam pada external tank .
    11.40 am - belajar macam mana mau tuleh job sheet dari kak fiza .
    - nasrul yang menulisnya
    - job sheet sebagai bukti ape yang kita buat pada pc atau printer . kalo ade masalah lagi kite bule refer pada orang yang buat job sheet tu . dah tu baru bule taw bape na kene cas . hehe
    12.30 pm - balik .

    tu saje lah . untuk hari nie . choki hanya bermaen dengan ink printer pada hari ini . so tangan pun comot habes . hehe

    salam sayang . =)




    santapan hati . santapan jiwa . santapan saya .

    Thursday, February 10, 2011

    hari ke duapuloh tiga

    as salam . =)

    holahola !! hari nie choki ta banyak bicara . hanya berkatakata pasai keja . haha .

    schedule untuk hari nie .

    09.00 am - masok kelija
    10.30 am - tengok abang fakis selaku technician masukkan semula data dalam laptop milik pelanggan (fairus)
    11.00 am - sambung kelija abang fakis tapi keja senang ja . install software yang perlu seperti mozilla firefox , google chrome , adobe reader , adobe flash , ccleaner , avira , winrar , k - lite .
    13.00 pm - rehat
    14.15 pm - tengok pc smk dato bijaya setia cek file data mana yang nak di backup .
    15.12 pm - tengok abang fakis pasang cd/dvd kat pc smkdbd . sebab pc tu tade tempat na masuk cd . pc tu jugak tade local D .
    15.40 pm - belajar dengan abang fakis macam mana nak buat partition baru guna parted magic .
    16.47 pm - tengok abang fakis repair pc smkdbs sebab data dalam local C ta keluar . pening na pk . pas buat yang nie . yang nie problem . feninfenin
    17.13 pm - melihat abang fakis repair printer pulak juga dari smkdbs . rosakknye pade cartridge . wane itam elok . wane biru pun elok . cume wane kuning dan merah je ta keluar .
    18.20 pm - balik dalam ujan .

    itu saje lah untuk hari niee ye . 

    salam sayang . =)




    santapan hati . santapan jiwa . santapan saya .

    Wednesday, February 9, 2011

    hari keduapulohdua

    as salam . =)

    haihai !! hari choki ta pegi mane pun . schedule choki utk hari nie

    09.00 am - masok keja
    10.20 am - breakfast at restoran cinta sayang
    10.50 am - pergi ke hda untuk tunjuk sample booklet sistem pusat sumber . s-lib
    11.30 am - balik ofis
    12.30 pm - install microsoft office pada laptop encik mokhtar
    13.30 pm - tolong print listname sk taman ria tahun empat
    15.15 pm - tengok abang fakis test cpu pn rosnah untuk taw problem(problem die adelah pada power supply)
    15.30 pm - bersihkan debu pada cpu bia bersih .
    15.45 pm - tengok abang fakis tukar power supply
    16.00 pm - tengok nasrul dan najmi backup data untuk latop siti aisyah kot nama die
    16.30 pm - test sound untuk pc en rosli kot
    17.40 pm - tulis report kedai
    18.00 pm - balik

    tu je lah yang choki buat . tayah tuleh panjangpanjang kan . tade orang bace pun kan . hehehe

    salam sayang . =)




    santapan hati . santapan jiwa . santapan saya .

    Tuesday, February 8, 2011

    hari ke duapuloh satu

    as salam . =)

    halohalo !! today ape yang choki buat hari nie ta banyak pun . choki masok keje pukoi sembilan . pastu awaiawai pagi tu . choki sambung buat keje menaip name murid sekolah sk taman ria . sampai habes . akhirnya lega jugak kematu bontot nie ha . hhe

    pastu lepas buat keje menaip . choki dan kak fiza memulakan perjalanan . sebelom tu teman kak fiza bekfes kat restoran cinta sayang . choki minom air je . dan air die sangat murah . teh o ais hanya 60 sen saje . susah ouh sekarang na dapat harga cm tu sekarang . teruja choki hee .

    selepas tu bermula lah perjalanan choki dan kak fiza ke sekolah menengah kebangsaan pengkalan lebai man pada pukoi 11.00 . tapi sesampainye kita org kat situ . dengan hampanye kami tidak debenarkan masok . kami bukan penjual . hanya mahu membuat sales sahaja . dengan hampanya . kami melanggkah pergi .

    setelah itu kami pergi pulak ke sekolah menengah kebangsaan dato' bijaya setia . sekolah ini kami dibenarkan masok . tapi kat sini kami kenen tunggu lama hanya ingin mahu berjumpa dengan pengetua . setelah hampir sejam kami tunggu dan akhirnya kami dibenarkan masok . lega rasanya . berkat kami menunggu dapat lah sedikit rezeki . hehehe . aminn .kami menunggu dari pukoi 1115 sampai pukoi 0115 bawu balik . lepas tu balik opis .

    kat opis dopk saje lah . pastu ade orang hantar cpu . katenye tabule na on . pastu cekcek . tataw lah sebab ape . myb power supply lah kot . pastu . orang datang potostate lah .

    sampai pukoi 6 choki pun balik . opss tapi ta balik lagi . choki pmakan kfc ngn kawan praktikal choki . lame ouh ta mam kfc . hehhe . mau jugak depa kua dengan choki nie . haha . oang ta femes . hahahah .

    tu jep lah kesah choki .

    salam sayang . =)




    santapan hati . santapan jiwa . santapan saya .

    Monday, February 7, 2011

    saya sangat tertekan nie .



    as salam . =)

    helohelo !! choki sangat tensen nie . nape ye . tertekan sangat . na nanges pun ade . sedeh pun ade . macammacam perasaan ade pade choki . nape choki jadi cam nie . dah macam orang gila nie . tolong tolong . tersentap jiwa nie . ta suke ade perasaan cam nie . sedeh .

    salam sayang . =(




    santapan hati . santapan jiwa . santapan saya .

    hari ke duapuloh .

    as salam . =)

    haihai !! sekejap je dah masok hari ke duapuloh kan . bek lah . untuk hari nie . ape yang choki buat ye .

    hari nie choki masok lewat lima minit (sori my boss . ta sengaje )pastu kua dalam pukoi 930 macam tu .pegi bekpes dulu kat mne ntah . tapi teh ais die memang sedap . hehe . tu pun kak fiza yang rekemen kan . hehe .

    lepas makan je kami pun gerak lah ke smk bukit selambau . kami sampai sana dalam pukoi 1044pagi . besa lah keja kami ke sekolahsekolah untuk buat sale . kali nie kami buat sale pasai s-tas atau pun sistem kehadiran . nak puch gune jari bule . gune kad pun bule (merapu ape nie )

    pastu kami pegi pulak kat sekolah smk merbok . pun buat benda yang sama jugak . naseb baek kami di benarkan masok . ade sesetengah sekolah ta benarkan kami masok . kami sampai sana dalam pukoi 1120 camtu . yang nie kami mintak cop je . dan tinggal kan flyers untuk rujukan mereka . sebab pengetua tade .

    pastu kami pegi smk bedong . kat situ kami jumpa bekas cikgu kak fiza mase fom six dulu . senang sikit kan na bercerita . hehe . tapi dorang tanak lagi pasang cctv . cume dalam proses perancangan je na pasang . dorang cume nak macam id kad tu . yang ade gambar dan nama tu . na simple cam tu je .

    pastu balik lah opis kejap . duk ta sempat memanas kan bontot (upss . sori)pegi pulak ke celcom . na bagi semula cek . sebab cek yang bagi hari tu di tendang . sebab ta letak nama celcom yang penoh . hehe . salah tu .

    pas tu pegi rehat dan pulang semula ke opis . pastu choki dok saja lah . tade benda na buat . dorang pun buat hal masingmasing .

    tibatiba choki di panggil oleh kak azizah . atas sebab apa . alah choi di suruh menaip senarai nama pelajar tahun lima dari sekolah kebangsaan taman ria . banyak tu . lapan kelas . jenoh choki menaip le . tapi tape . dari dok saje bek buat kan . ilang jugak mengantok tu . hehe .

    pukoi 6 petang choki punch out . hehe . dan tunggu parent datang amik . hehe .

    salam sayang . =)




    santapan hati . santapan jiwa . santapan saya .

    Sunday, February 6, 2011

    hari kesembilan belas .

    as salam . =)

    haihai !! sudah lame cuti (lame ke) dan lame jugak ta buat report kat sini ye . hehe
    hari nie hari first setelah 5 hari choki bercuti beraya kan .

    untuk hari nie . choki datang seperti biasa . memang sangat mengantok pada pagi itu . bese lah cuti lame kan . sedap la . bile datang keje je mengantok kan . 

     setelah di buka kulitnya . haha . tinggal lah rangkanye

     semasa pemprosesan pembersihan 

     nie selepas di bersihkan

    pastu choki tengok abang fakis repair printer . sebelom bukak elok je luaran kan . bile dah bukak sume tinggal rangke je . memang nampak lah sisasisa ink die yang dah comot sane sini tu . then abang fakis cuci lah sampai bersih . da pasang balik sume . testtest ade problem pulak . tape yang tu letak tepi dulu . pastu abang fakis ajar choki dengan nasrul buat tiga perkara hari nie . besh tu

    die aja cam ne na remove pasword dalam latop atau pc . ta payah gune ape2 software pun . mmg senang lah . kire kalo na godek latop orang pun bule lah . hahahah

    pastu ajar pulak cam mane nak buat virus biase . hehee . suke betoi choki . myb ade yang da taw . choki kan budak baru belajar . hehe

    pastu die ajar pulak cam ne nak block website dalam window mcm facebook ke youtube ke . apeape je lah . syok tu . walo pun baru tiga . dah rase macam banyak bende da . hehehe .

    pastu tengok pulak abang fakis hack pasword untuk wifi pulak . hehehe . tapi lame lah . cukup pukoi 6 . choki pun balik . hehhe

    tu je lah kan yang choki buat . heheh

    salam sayang . =)



    santapan hati . santapan jiwa . santapan saya .

    Saturday, February 5, 2011

    apabila kemalasan melanda .



    as salam . =)

    haihai semua !! cuti choki da na abes da . esok choki akan mula bekerja semula . difikir kan . memang malas untuk pegi keja . ye lah da cuti 5 hari kan . na pegi keje pulak terase lah malasnye . hehe

    tengok gamba tu pun betambah malas . hehe (ape nak jadi lah choki . malas je)

    ape kono eh jang ko maleh aje .
    orang ke kerje ekau ke mana
    muko selambe tidak terasa
    carian ubek penawo maleh

    hahaha . merapu nie choki . bila malas melanda . hehe

    salam sayang . =)




    santapan hati . santapan jiwa . santapan saya .

    Bloglist Jom Bernakal



    as salam . =)

    haihai semua !! hari nie . choki tingin pulakkan nak sertai bloglist nie . walaupun agak kelewatan dan hampir tamat tempohnya choki nak jugak . hehe

    bloglist nie datangnya dari belog Encik Nakal choki nak buat ya . harap diterima . haha

    kekerapan choki menghapdet entri di belog ini adalah sehari sekali . mengikut masa yang ada untuk menghapdetnya . haha

    kategori ade dua kat sini

    • Budak Nakal Super Aktif (Boy@Girl)
    • Budak Nakal Aktif(Boy@ Girl)

    tapi rasanya . choki hanya layak untuk kategori budak nakal aktif kot . rasanya lah . layak kah . hehe

    tima kasih ya encik nakal . buatkan choki mahu join bloglist ini walopun sudah lewat . heheehe

    salam sayang . =)




    santapan hati . santapan jiwa . santapan saya .

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...