churpchurp saya :)

churpchurp saya :)

Followers

::Jejakkan Diri::

Sunday, October 2, 2011

cara melupakan seseorang

as salam :)


hai korang . sehat ke , dah lame choki ta hapdet kan . haha . rase macam tade idea je na hapdet . toolooongggg . heee . idea kuar lah kamu . perah otak perah otak . macam patrick perah otak die . hahaha . oke stop ye . banyak pulak merapunye . 


oke hari nie choki  nak cerita pasal macam mana kita nak melupakan seseorang yang pernah ade dalam hidop kita . susah tak nak melupakan seseorang itu . kalo bagi chokirase macam susah je . korang pulak macam mana ye . oke mari kite lihat cara cara nak melupakan seseorang itu ye . 


1. buang semua kenangan


buang je semua kenangan bersama sidia . tak kira la gambar , hadiah , lagu atau apa saja pemberiannya kepada anda .bukan tidak menghargai tapi itu lah yang terbaik. tak pom pulangkan semula kepada dia . biar tade satu kenangan dia pada anda .


2. menangislah


bila putus cinta mesti rasa sedihkan . tipu lah kalo putus cinta rasa hepikan . kalo hepi tu mesti berpurapurakan . tapi dalaam hati punye lah sedeh kan . kalo rasa sedih nak lupakan seseorang tu . keluarkan lah ia sepenuh hati . tak pom menangis lah sepuas hati sampai tade air mata da nak jatuh lagi . insyaAllah anda akan merasa lega sedikit .


3. sibukkan diri


sibukkanlah diri anda dengan melakukan apa jua aktiviti . bila diri anda selalu sibuk fikiran anda jugak akan turut sibuk . buat lah aktiviti yang anda suka lakukan dan sentiasa sibukkan diri dengannya . bila fikiran anda sedang sibuk pasti tiada masa untuk anda berfikir tentang sidia yang anda nak lupakan . bila otak tengah ligat mana ada masa nak fikir lagi tentang seseorang . 


4. jangan berhubung 


elakkan atau jangan berhubung terus dengan sidia . jika anda masih terhegehhegeh berhubung dengan sidia . sampai bila pom anda tidak akan dapat melupakannya . jangan ada faktor pom yang buat anda berhubung kembali dengan sidia seperti ym , facebook dan lain lain . hapuskan segalanya . bukan niat untuk putuskan silaturrahim tapi sekadar anda dapat melupakan sidia bila tidak berhubung dengannya lagi . 


5. hadapi kenyataan


terimalah hakikat yang dia bukan lagi milik anda . anda perlu menerima kenyataan bahawa pertemuan akan berakhir dengan perpisahan dan perpisahan adalah permulaan kepada pertemuan . 


6. melarikan diri


melarikan diri memang tidak dapat selesaikan masalah . tapi mungkin dapat mengurangkan tekanan anda . pergilah ke satu tempat yang agak jauh dari tempat anda dan rehat kan minda . pergilah bercuti atau ke pantai untuk merehatkan diri anda . tapi jangan buat kerja gila dengan pergi ke tempat anda date dengan sidia dahulu . 


7. berdoa & bertawakal


ini adalah penyelesaian yang terbaik dan ubat bagi segalagalanya . berdoalah kepada-NYA agar diberkan kekuatan jiwa dan ketabahan hati dalam menghadapi dugaan dalam kehidupan dan diberikan pasangan yang serasi . percayalah bahawa jodoh dan pertemuan ditangan Tuhan . 


tu saja lah yang choki dapat berikan untuk korang semua ye . kalo ade pertambahan sila share ye . hee . semoga ia berguna buat korang ye . tetiba je choki buat tips nie nape pulak . hahaha . habes idea da la tu . ngeh ngeh . 


sumber : pelbagai :)


salam sayang :)


santapan hati . santapan jiwa . santapan saya .


mai tekan . jangan malu malu . terima kaseh :)

58 comments:

bukan retis said...

d best way..adalah jgn berhubung.ati kena batu sikit time ni..ye dak? :)

EyA edamanhatiku said...

susa nk lupakan seseorang..stuju ngan smua tips ne but yg pling cpat is cri orang bru p ati2 tkut niat kta xeklas plak

hakamah hamyadi said...

terima kasih choki sharing the tips...betul 2...kalo rasa sedih ngislah puas2....nant lega la..dan bnyakkan doa

Cik Azizah said...

hahaha pompuan susah melupakan kan..paling suka menangis je lah..hilangs egala masalah..hehe nsb baik xde pgalaman lagi..

Fatin Mraz said...

hi,

ibarat reformat kan kepala.. ;)

saya yg ke 850 di sini~

Ungu Violet said...

satu lg...nak kene lupa ingatan...baru leh lupa...heh!

ciNdhaDahniEa said...

tips yg sangat bergune! inilah sebaek2 caranye kalaw betul2 nak lupakan seseorang...

~Alhamdulillah, kini saye bahagia! weeeeeeeee :D

sory, terasa nerd pulak ayat tu.. ahahahahaa

aiEz said...

dekatkan diri dengan pencipta,jodoh itu ttp ada..samada cepat@lambat..:)

MissCt a.k.a MuqDeq said...

Pssttt2, ni rhsia kite taw.. Hehe...
MissCt xdpt lupekn da 3 tahun bpisah.. Sadis.. Huhu

cik kiwi's said...

bagi kiwi. bila putus cinta. nak lupakan orang. kiwi akan sentiasa duduk dengan kawan. sikit pun kiwi tak bagi diri ni duduk sensorang.

selain itu. kiwi akan makan banyakk!. jadi kiwi akan lupa terus org tuhh. hahah. melampau kan

Cerita Aku said...

huhu sedihnya baca entry tu

budakijaupendek said...

saya lebih suka gantikan "melupakan" dengan words "mengabaikan".
^^

fiezah91 said...

hehe. bagus tips choki ni. huhu. boleh gunakan ni.ekekeke

miratun madihah said...

tapi kadang-kadang teringat juga,if buang sekali mana pun

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

@bukan retis : betoi tu . jgn berhubung . lagi berhubung tu yg dok teringat kan :)

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

@EyA edamanhatiku : taw tapa . nak lupa tak senang . amik masa jugak la . yang tu mmg cara paling cepat . tu la nnty lain pulak jadinye :)

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

@hakamah hamyadi : sama sama . memang nangis lah sepuas2nye . keluarkan segala yg terpandam . betoi banyakkan berdoa insyaAllah tenang :)

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

@Cik Azizah : betoi tu yang . betoi . menagis sangat best . lepas menangis rasa lega sikit . hee . :)

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

@Fatin Mraz : hai . betoi reformat terus pom tape . heee . tima kaseh ye :)

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

@Ungu Violet : betoi tu yang . bila lupa ingatan mmg tak ingat dahla. hee :)

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

@ciNdhaDahniEa : alhamdulilah . betoi cuma kita kena kuat semangatkan . tape asalkan bahagia . :)

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

@aiEz : tu sangat lah betoi . jodoh kita sudah pom ditentukan olehNYA . capat olambat ia pasti datang :)

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

@MissCt a.k.a MuqDeq : pssstt . oke2 rahsia kite ye . hehe
. tamo sadis2 . dekat kan diri dan selalu berdoa kepadaNYa ye syg . insyaAllah bole :)

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

@cik kiwi's : betoi tu yang . bila dok dengan kawan kita tak kan fikir dia da kan . makan banyak pom bole . selagi bole makan. heehe :)

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

@budakijaupendek : mengabaikan pom bole guna . heee . best jgk tu :)

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

@fiezah91 . hee . tima kaseh . guna lah .:)

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

@miratun madihah : betoi tu . kadang2 tringat jgk . tapi kita kena kuat semangat lah kan :)

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

@Cerita Aku : hee . tamo sedih2 . senyum selaluye :)

hanaahmad said...

setuju semuanya! yang penting hati. :)

LiLy @ MumMyQiStInA said...

sentiasa sibukkan diri agar dpt melupakan kenangan lalu..& Berdoa & bertawakal..moga dipertemukan jodoh yg lebih baik..

aisya said...

kalau hati tak kuat, tak boleh jugak kan?

Choc_Strawberry said...

sye sgt stuju... tapi yang plng pntng kecekalan diri.... kene kuatkan hati yer...

syahirooAhmad said...

thanks choki. saya amat perlukan tips ini.. :)

**::CIKNUURUL::** said...

kalo CN,.memule skali ialah buat2 sibukkkkkkk sangat sampai pernah 1 masa,.fon CN xtau letak kat mane,.huhu,.memang berjaye teknik tu!,.hehe

hyz said...

setuju ngn semua kat atas. tapi yang paling penting, hati mau kuat. kalo x kuat, sume diatas ini x jalannnnn

syahirooAhmad said...

jgn kata kan perempuan, gua yang laki nih pun susah nak lupakan. banyak sgt kenangan manis.. so deng adanya tips2 nih... boleh la sikit2 pakcik lupkan.. :) thanks choki

ekabukanmakcikkau. said...

aku menangis tak pun berangan aku kawen ngan taylor lautner wakakaakkaa

Iwanski said...

tips yg bagus...

L said...

ak xreti menangis.. urrrmm... maseh teringatkan diaaaa..

derhaka pada ibu bapa??=)
http://lolz-l.blogspot.com/2011/10/6-jahanam-3.html

fadh leyanie said...

apa yg penting berdoa..agar hati ni tidak teringat2 lagi..

♥ norlida ramli ♥ said...

tips plg berkesan bg sy jangan berhubung langsung dgn ex kita tu..huhu..

pahit mmg pahit tp kena tahan la..demia kebaikan sendiri..hehe

ctk said...

ct skrg melarikan diri..huhuhu..thank bg tips neh...memang ct perlukan :)

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

@hanaahmad : betoi kan . semua terletak pada hati . kuat hati kita . bole la lupa kan :)

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

@LiLy @ MumMyQiStInA : betoi tu kak . bila kita sibok da tade mase na pk kan . berdoa dan bertawakal jugak yang terbaik :)

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

@aisya : betoi tu . hati jugak kena kuat . baru jalan . :)

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

@Choc_Strawberry : betoi tu . hati kene cekal dan kuat , baru kite bole lupa :)

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

@syahirooAhmad : sama sama . guna lah ye . hehe :)

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

@**::CIKNUURUL::** : betoi kan . bile sibok nak fikir pom tade mase . hehe :)

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

@hyz : betoi tu awk . hati mmg mau kuat baru jalan elok je . :)

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

@syahirooAhmad :mmg kan . banyak kenangan manis buat kita payah nak lupa . gune lah ye . hehe . sesame :)

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

@ekabukanmakcikkau. : haha . berangan kawen dengan taylor lautner tu best . haha :)

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

@Iwanski : terima kaseh ye :)

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

@L: banyak lah berdoa ye . :)

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

@fadh leyanie ; betoi tu berdoa sangat penting . :)

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

@♥ norlida ramli ♥ : betoi tu . elok je jgn berhubung . untuk kebaikan kan . hehe :)

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

@ctk : melarikan diri ? gune lah ye kalo . same same :)

ღ Cik Ayuღ said...

tips yang sangat bagus dan berkesan. tapi kalau asyik terjumpa kt skolah pun masalah kn.

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

@ღ Cik Ayuღ : tu la . mmg masalah jgk la . dok nampak ja . tapi semangat harus kuat ye :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...